Hva er rollespill?

Jeg sier ofte at rollespill er voksenversjonen av ”fantasileken”. Du lever deg inn i en karakter og prøver å handle og reagere som en slik personlighet ville gjort. Selv er jeg middelalder fan. Så jeg er gjerne en ridder eller en fotsoldat. Så blir de som er med i spillet enig om reglene, en av medlemmene eller et team setter opp ”situasjonen” som man blir plassert i. Det kan være at man skal beskyttet et fort eller at man skal ut på eventyr og finne noe.

Regler!

Nerder elsker regler, på godt og vondt. Så et rollespill og et cosplay har gjerne mange regler som legger opp rammeverket for det som skal skje. Men innenfor dette rammeverket så er det mange muligheter. Det er ikke alltid slik at man taper hvis man stjeler for å nevne et eksempel. Er din personlighet, din karakter, en tyv så må du stjele for å kunne få erfaring og bli flinkere.
Men å skulle prøve å lure andre for å vinne selv, det er en helt annen sak.

Mange forskjellige tidsaldre

Selv elsker jeg middelalderen, men det er også de som setter tidsperioden frem i tid eller enda lenger tilbake. Det er ingen faste regler for dette. Så lenge gruppen er enig og de har blitt enig om hva som er scenariet og hvordan personlighetene til spillerne kan utvikle seg, så kan de legge handlingen til Mars om de vil.

Det er dette som er så morsomt med slike rollespill. Det er bare fantasien som setter grenser. Vel, fantasier og det å finne noen som liker det samme. Det er ikke alltid så enkelt å finne noen som trives i samme ”tidsalder” som du. Noen ganger så må man justere forventningene og opplegget så det stemmer med hva som er mulig.

Basert på terningsspill

Svært mange av rollespillene som spilles ut av folk rundt omkring i skoger, på festinger og andre steder, er basert på terningsspill. Dette kan være det man kaller Dungeons & Dragons eller World of Warcraft for å nevne de to største og eldste. Her har man en sjef, en historieforteller som styrer mye av handlingen. Det gjelder for laget eller lagene å overliste historiefortelleren og komme igjennom alle oppgavene på en god måte.

Terningene brukes for å regne ut hvor mye skade som gjøres når man ”slår” noen eller om tyven klarer å stjele byttet. Poengsummer regnes ut og på denne måten blir det rettferdig.

I fysiske rollespill så er handlingen mer løs, men man følger fremdeles mye av reglene fra denne begynnelsen. I noen rollespill så vil man bruke terninger i viktige slag eller i viktige konflikter for å finne ut hvem som vinner. Debattene kan innimellom bli svært tekniske og ta mer tid enn selve handlingen.