Festninger i Norge

Jeg kommer opprinnelig fra Tyskland, men har bodd i Norge mesteparten av mitt voksne liv. Jeg ble overrasket over hvor få festninger og fort som egentlig finnes i Norge. Det er et fåtall og det er ikke alle som blir tatt godt vare på. Spesielt blir fort gjerne rammet av budsjettkutt og manglende interesse. I andre land så er denne historien mer synlig, men det er klart at også der sliter man med manglende budsjett.
Etter å ha reist rundt i Norge, så har jeg funnet mange favoritter blant dagens festninger og fort. Jeg har dessverre ikke hatt sjansen til å planlegge rollespill i disse områdene, men man kan jo drømme!

Akershus festning

Dette er en av de aller flotteste festningene og slottene i Norge mener nå jeg. Denne ligger på Akersneset som ligger i Oslo sentrum. Festningen dekker rundt 170 dekar og har vært igjennom mange forskjellige bruksområder inkludert slott, festning, militært hovedkvarter og fengsel. I dag er mye av den åpen for publikum og to store museer holder til der.festning
Det spennende med denne er ringmuren og ikke minst oppbyggingen av selve området. Det er to hoveddeler, et indre og et ytre område. Den indre er omkranset av en ringmur og er den opprinnelige middelalderborgen. Rett utenfor denne ligger flere bastioner som skulle forsvare området.
Det ytre området dekke bebyggelsen fra 1800-tallet og utover. Dette er etter at festningen gikk ut av operativ bruk. Her er det ikke så mye spennende, i mine øyne.

Fredrikstad festning

Dette er et spennende området ettersom det er har vært festninger i dette området i mange hundre år. Derfor finner man en god blanding av veldig gammelt, gammelt og mindre gammelt (blir helt feil å kalle det nytt). Den ligger i Fredrikstad og ble utarbeidet av nederlenderen Willem Coucheron. Han fikk oppdraget av Kong Fredrik III. Arbeidet begynte i 1663 og festningen i dag er nesten helt lik den som opprinnelig ble oppført.

Bergenhus festning

Nordvest for Bryggen ligger Bergenhus festning. Denne er en av de aller eldste festningene i landet og bærer alderen sin med stolthet. Den har en lang historie som det er vel verdt å sette seg inn i. For meg så er noe av sjarmen med denne festningen at den ligger sentral, helt i nærheten av Bergen sentrum, men inneholder store grøntområder. Dette gjør at jeg ser for meg store muligheter for spennende raid hver eneste gang jeg besøker dette vakre området. Jeg liker aller beste de eldste områdene, men det er nok å se uansett hvor man går.

Christiansfjell

I Elverum kommune så finner du Christiansfjell. Det er bare rester igjen av denne, men disse restene finner du i et parkområdet. Så selv om byggverket ikke er det beste, så er det ideelt for å slippe fantasien løs, spesielt i skumringen.

Kristiansten

Denne festningen ligger i Trondheim og ble pusset opp i 1997 i forbindelse med Trondheims 1000 årsjubileum. En av de viktigste oppgraderingene, i mine øyne, var flombelysningen. Denne gir området en egen stemning og uteområdene er åpen utenom åpningstidene. Husk å sjekke om flagget er heist! Hvis du ikke ser flagget så er også uteområdet stengt. Det er mulig å leie området og deler av bygningsmassen for selskaper og arrangementer.

Bild fra – https://no.wikipedia.org/wiki/Golubac_festning